Tips

Huiskamerconcerten, voorstellingen, optredens

Nieuwe trend: uw huiskamer als podium!
Op het gebied van cultuur is de laatste jaren erg veel veranderd. Mede ingegeven door de gevolgen van de economische crisis ziet het entertainmentlandschap er totaal anders uit. Naast de enorme toename van allerlei festivals en grootschalige concerten is er ook steeds meer behoefte ontstaan aan intimiteit en kleinschaligheid. Een nieuwe trend zijn de particuliere initiatieven.

Particuliere initiatieven
Deze komen vaak voort uit sociale en/of financiële motieven. Een groep mensen uitnodigen voor een huisetentje doorbreekt niet alleen het isolement en de eenzaamheid, maar voor een kleine vergoeding kan dit initiatief ook financieel wel interessant zijn. De huur of hypotheek moet tenslotte ook betaald worden….

Ook het geven/organiseren van lezingen, workshops, optredens in huis wordt steeds populairder. De mensen gaan zelf het publiek uitnodigen. Afhankelijk van de omstandigheden zijn dat al gauw gemiddeld zo’n twintig, vijfentwintig mensen, meestal vrienden, buren en/of familie. De promotie of werving gebeurt heel gericht. Soms een bescheiden raamposter of een evenementenpagina via Facebook waar heel gericht op uitgenodigd kan worden.

Trend
Absoluut trendy worden de huiskamervoorstellingen/optredens voor de leeftijdscategorie 40+. Voor een speciale gelegenheid samen geld bijeen leggen om een optreden van een artiest te bekostigen, die het favoriete entertainment van de gastheer/vrouw naar de huiskamer brengt en daarmee alle aanwezigen een onvergetelijke avond bezorgd, is tenslotte een uniek cadeau!

De huiskamer als podium
Elk huis, elke huiskamer is anders. Het is DE plek waar men persoonlijkheid uitdraagt en een omgeving creëert waar je jezelf bent met familie, vrienden en mensen die deel uitmaken van jouw leven. Een optreden realiseren in zo’n bijzondere omgeving met een uniek decor is zowel voor de toeschouwers als de artiest zeer speciaal. Een optreden wordt meer dan alleen maar een kunstje doen. Door de kleinschaligheid en het directe contact van de artiest met het publiek ontstaat er iets persoonlijks… iets intiems… een belevenis.

Voorwaarden
Een huiskamervoorstelling/optreden/concert brengt cultuur naar het publiek toe, daar waar mensen bij elkaar zijn in hun eigen vertrouwde omgeving, namelijk de huiskamer. U zit er met uw neus op. Het decor is dat, wat er staat. De mise-en-scène die past in uw kamer. Soms nemen artiesten een paar kleinigheden mee, soms “verbouwen” ze uw hele benedenverdieping… Om misverstanden te voorkomen is het verstandig om daar van te voren duidelijke afspraken over te maken.

Faciliteren
Er zijn veel mensen die geïnteresseerd zijn in het beschikbaar stellen van hun huiskamer voor huisconcerten en huiskameroptredens. De motieven variëren van dat men zelf weinig meer uitgaat en het daarom leuk vindt om ‘het uitgaan naar de eigen huiskamer te halen’, muzikanten over de vloer te hebben, in een intieme sfeer muziek te beleven, e.d. Ook financiële argumenten kunnen een drijfveer zijn om je huiskamer te ‘exploiteren’. Naast de artiesten en de bezoekers is de host een essentiële schakel in het concept. Onder ‘host’ verstaan we de gastheer of –vrouw van een huisconcert.

Kwalitatief hoogwaardige optredens
Een artiest komt nu eenmaal het best tot bloei in een intieme setting met een stil, aandachtig publiek. Dit is één van de redenen waarom huiskameroptredens in Nederland en België als waardevolle aanvulling worden beschouwd op andere podia. Dat podium beperkt zich al lang niet meer tot singer/songwriters! Ook bands, verhalenvertellers, cabaretiers, stand-up comedians, variété artiesten en artiesten met nog veel meer andere disciplines hebben de weg naar de huiskamer gevonden.

Spelen in intieme setting
Wil jij als artiest ook gewoon weer eens ‘back to the roots’, terug naar het moment waar je dromen van roem en faam zijn ontstaan? Terug naar het ongecompliceerde begin en je passie weer herontdekken?

Voor artiesten is het vaak een bijzondere gelegenheid om ‘unplugged’, zonder afhankelijk te zijn van ingewikkelde techniek, in een intieme sfeer hun performance te doen of hun werk te laten horen/zien. Het is niet moeilijk om je eigen voor te stellen dat een optreden in een bomvolle huiskamer met 30 of 40 personen veel gezelliger en leuker is dan een optreden voor een halflege zaal!

Als performer wil je één worden met je publiek. Je wilt dat die huiskamer nooit meer dezelfde zal zijn. Mensen zullen proberen dat moment te onthouden en te koesteren. Vaak wil het publiek een blijvend aandenken hebben.

Lucratief
Een optreden in de huiselijke sfeer is een prima gelegenheid om jezelf te promoten. Voor beginnende artiesten biedt het de mogelijkheid om mensen kennis te laten maken met hun repertoire en zo naamsbekendheid op te bouwen. Misschien dat het publiek een mooi aandenken wil hebben in de vorm van een foto met handtekening, CD, T-shirt of andere merchandise.

cropped-huiskameroptreden2.jpg

Tips
– Vraag van te voren aan de uitvoerende artiest of er gebruik gemaakt gaat worden van licht/geluidsapparatuur. Indien dat wel het geval is zorg dan voor voldoende stroomcapaciteit, het liefst een vrije stroomgroep (en extra stoppen in huis).
– Informeer tijdig de buren. Beter nog: nodig ze uit!
– Geef van te voren aan hoeveel mensen je verwacht bij het optreden. De artiest kan daar dan rekening mee houden.
– Check hoe het zit met benodigde parkeerplaatsen.
– Overleg met de artiest wat voor huiskameropstelling hij wenst. Creëer bij voorkeur zitplaatsen in een halve cirkel rond de artiest (op het tapijt, op stoelen, in de sofa, …). De artiest zelf heeft vaak slechts enkele vierkante meters nodig.
– Zorg voor een aangename verlichting. Ideaal is wanneer de artiest iets meer in het licht zit en de toeschouwers iets meer in het duister.
– Een kamer waar de artiest even zijn of haar gitaar kan stemmen of zich even kan omkleden en voorbereiden wordt erg op prijs gesteld.
– Spreek af hoelang van te voren de artiest aanwezig is om zijn optreden voor te bereiden.
– Vraag of de artiest dan nog moet eten en houd daar rekening mee.
– Spreek duidelijk af hoe lang een optreden/voorstelling gaat/mag duren.
– Spreek duidelijk af of er tijdens het optreden eten/drinken geserveerd mag worden.
– De kosten verschillen per artiest. Spreek duidelijk af hoe e.e.a financieel afgewerkt gaat worden.