Home

De huiskamer als podium
Een huiskamer is een bijzondere plek. We zijn er allemaal in opgegroeid. Je eet er, speelt er spelletjes, leest een boek of krant, drinkt er koffie, kijkt TV, viert er Kerst en Sinterklaas. Een plek waar je jarenlang samenkomt met de mensen die het dichtst bij je staan. Een huiskamer heeft jouw sfeer, is intiem, maar tegelijk nooit een plek van alleen maar jezelf.

Iedereen herkent dat gevoel zodra je een huiskamer betreedt. Als in die sfeer een optreden plaatsvindt, gaat dat verder dan alleen maar een kunstje doen. Dan ontstaat er iets tussen de performer en het publiek…. iets persoonlijks, iets intiems…heel direct!

Spelen in intieme setting
Wil jij als artiest ook gewoon weer eens vrij van techniek je ding doen voor publiek? Waarin je je optreden terugbrengt naar de menselijke maat? En ben eens eerlijk, wat is er leuker: voor 50 man spelen in een bomvolle huiskamer of voor 50 man in een half lege zaal? Onderschat het niet… het is wel erg moeilijk. Als je performance in de huiskamer overeind blijft, dan blijft het overal overeind. Anders gezegd: ‘if you can play the living room, you can play anywhere’.

Als performer wil je één worden met je publiek. Je wilt dat die huiskamer nooit meer dezelfde zal zijn. Mensen zullen proberen dat moment te onthouden en te koesteren. Misschien wil men daar een mooi aandenken aan hebben in de vorm van een CD, T-shirt, foto en/of handtekening.

Kwalitatief hoogwaardige optredens
Een artiest komt nu eenmaal het best tot bloei in een intieme setting met een stil, aandachtig publiek. Geluidsoverlast tijdens optredens is vaak een steeds terugkerend actueel thema. Dit is één van de redenen waarom huiskameroptredens in Nederland en België als waardevolle aanvulling worden beschouwd op andere podia. Dat podium beperkt zich al lang niet meer tot singer/songwriters! Ook bands, verhalenvertellers, cabaretiers, stand-up comedians, variété artiesten en artiesten met nog veel meer andere disciplines hebben de weg naar de huiskamer gevonden.

cropped-huiskameroptreden1.jpgFaciliteren
Er zijn veel mensen die geïnteresseerd zijn in het beschikbaar stellen van hun huiskamer voor huisconcerten en huiskameroptredens. De motieven variëren van dat men zelf weinig meer uitgaat en het daarom leuk vindt om ‘het uitgaan naar de eigen huiskamer te halen’, muzikanten over de vloer te hebben, in een intieme sfeer muziek te beleven, e.d. Ook financiële argumenten kunnen een drijfveer zijn om je huiskamer te ‘exploiteren’. Naast de artiesten en de bezoekers is de host een essentiële schakel in het concept. Onder ‘host’ verstaan we de gastheer of –vrouw van een huisconcert.

Voorwaarden
Een huiskamervoorstelling/optreden brengt cultuur naar het publiek toe, daar waar mensen bij elkaar zijn in hun eigen vertrouwde omgeving, namelijk de huiskamer. U zit er met uw neus op. Het decor is dat, wat er staat. De mise-en-scene die past in uw kamer. Soms nemen artiesten een paar kleinigheden mee, soms “verbouwen” ze uw hele benedenverdieping…
Om misverstanden te voorkomen is het verstandig om daar van te voren duidelijke afspraken over te maken.

Tips
– Vraag van te voren of er gebruik gemaakt gaat worden van licht/geluidsapparatuur. Indien dat wel het geval is zorg dan voor voldoende stroomcapaciteit, het liefst een vrije stroomgroep (en extra stoppen in huis).
– Informeer tijdig de buren. Beter nog: nodig ze uit!
– Geef van te voren aan hoeveel mensen je verwacht bij het optreden. De artiest kan daar dan rekening mee houden.
– Check hoe het zit met benodigde parkeerplaatsen.
– Overleg met de artiest wat voor huiskameropstelling hij wenst. Creëer bij voorkeur zitplaatsen in een halve cirkel rond de artiest (op het tapijt, op stoelen, in de sofa, …). De artiest zelf heeft vaak slechts enkele vierkante meters nodig.
– Zorg voor een aangename verlichting. Ideaal is wanneer de artiest iets meer in het licht zit en de toeschouwers iets meer in het duister.
– Een kamer waar de artiest even zijn of haar gitaar kan stemmen of zich even kan omkleden en voorbereiden wordt erg op prijs gesteld.
– Spreek af hoelang van te voren de artiest aanwezig is om zijn optreden voor te bereiden.
– Vraag of de artiest dan nog moet eten en houd daar rekening mee.
– Spreek duidelijk af hoe lang een optreden/voorstelling gaat/mag duren.
– Spreek duidelijk af of er tijdens het optreden eten/drinken geserveerd mag worden.
– De kosten verschillen per artiest. Spreek duidelijk af hoe e.e.a financieel afgewerkt gaat worden.

Reacties zijn gesloten.